14 de maig 2018

El Cabra Roí, un formatge intens i cremós, premi al Millor Formatge Català

La fira Làctium de Vic premia la varietat més nova de la formatgeria de Centelles el Molí de la Llavina

‘Un formatge de gust intens, com tots els de cabra, i molt cremós.’ Així és com es descriu el Cabra Roí, el formatge guanyador del premi al Millor Formatge Català a la fira Làctium de Vic. L’elaborador és el Molí de la Llavina, una formatgeria de Centelles situada en una masia centenària. Des que van obrir la formatgeria l’any 1987, només treballen amb llet de cabra i de vaca provinent de productors de la comarca d’Osona. En el cas del Cabra Roí, la llet pertany a cabres de la varietat murciana-granadina.
‘És un formatge pasteuritzat, que sempre és més difícil mantenir-ne el gust original, perquè necessita molta humitat’, expliquen els elaboradors. Per això el tenen un mes en maduració a la cava natural de la formatgeria i periòdicament en van raspallant la pell. Això el converteix en un formatge rodó, d’uns 300 grams, de pasta tova i de pell rentada. ‘És una varietat molt nova, fa un any que el provem, i ara per ara la producció és molt petita.’
El Molí de la Llavina és una formatgeria familiar, on els amos mateixos s’encarreguen d’elaborar els productes: el blau d’Osona, formatge de cabra madurat, formatge de cabra tendre, mató i pastís de formatge. Això fa que les tirades siguin petites, i la majoria de formatges es venen directament a la masia o en les fires i mercats en què participen. El nom de la casa, una masia habitada des de fa gairebé mil anys, prové d’un destacat molí fariner que es pot visitar.
A banda del Cabra Roí, que ha guanyat la categoria de millor formatge, al Làctium hi han participat més de dues-centes varietats pertanyents a cinquanta formatgeries de tot el Principat. Els premiats es classifiquen en vuit categories, entre les quals hi ha matons, blaus, iogurts… Enguany, s’ha estrenat una nova categoria, la IGP Formatge Garrotxa, per donar suport a la iniciativa de crear una nova indicació geogràfica protegida. Entre els guanyadors, la majoria són de petites formatgeries provinents de la zona de la Catalunya Central i el Prepirineu.
Guanyadors del concurs Làctium de formatges artesans de Catalunya:
Premi al millor formatge català 2018: Cabra Roí, del Molí de la Llavina (Osona)
—Matons i brossats: Recuit de cabra de Granja Armengol (Osona)
—Formatges de quallada enzimàtica: Baldat, de la Balda (el Gironès)
—Formatges quallada mixta: Cabra Roí, del Molí de la Llavina (Osona)
—Formatges quallada àcida: Fermió, de la Balda (el Gironès)
—Tupins: Desert
—Formatges blaus: Blau de cabra, de Montbrú (el Moianès)
—Tendències: iogurts, llets fermentades: Iogurt de Granja El Montseny (el Vallès Occidental)
—IGP Formatge Garrotxa: Garrotxa Bauma, de Bauma (la Garrotxa)

14 maig 2018

VilaWeb